Nöthjärta, nötlunga och saltlag

Idag har jag smakat en riktig svensk klassiker och kultprodukt – Bullens pilsnerkorv. Åtta stycken kokkorvar med skinn, 240 g korv i 215 g saltlag. En smaklig allians av gris- och nötkött, vatten, nöthjärta, nötlunga, potatismjöl, fett från gris, bindväv från gris, mjölkprotein, koksalt, blodprotein av nöt och gris, potatisfiber, druvsocker, kryddor, arom, antioxidationsmedel E300 och konserveringsmedel E250. Köttmängd 33 procent – trots allt. Detta lovade i alla fall förpackningen. En konservburk med samma utseende som sedan lanseringen 1953. Lyckligtvis visste jag att korvarna är gjorda av nötkött – namnet "Bullens korv" och bilden av den vänliga mannen med glasögon och fluga gjorde mig lite orolig.

Men hur tillagar man egentligen kokkorvar? På burken stod: "Tillsätt vatten och värm korven i ca 70º C några minuter. OBS! Korven får inte koka – då spricker skinnet." Det lät ganska enkelt. Men grundligare efterforskningar på nätet visade att korvarna inte bara spricker om de kokas utan också om man värmer dem i osaltat vatten. Det bästa sättet att värma Bullens pilsnerkorv är alltså att värma dem i spadet som finns i burken. Men med vad äter man dem? Någon information om det fanns inte burken. Dagens test visade att senap passar bra, ketchup inte funkar och remouladsåsen vill jag varken berätta om eller tänka på längre. Men allt som allt tycker jag att Bullens pilsnerkorv är ganska okej om man inte äter åtta stycken på en gång – och om man inte läser före vad de innehåller.

Korvgubben på burken med glasögonen och flugan på burken är förresten Erik "Bullen" Berglund, en skådespelare, kock och kokboksförfattare som lanserade Bullens pilsnerkorv 1953 tillsammans med Alvesta slakteriförening. Han blev känd genom så kallade "pilsnerfilmer", anspråkslösa svenska komedifilmer från 1930-talet. Därav namnet Bullens pilsnerkorv.

Bullens pilsnerkorv
Konstigt men sant, det finns t.o.m. fanartiklar på nätet: www.bullens.se

Er nybörjare



Kommentarer
Postat av: S

Jag trodde jag förklarat att den där remouladsåsen är till fisk? ÄCKLIGT! HAHA!



- "Idag har jag smakat ( ) en..."

- "En smaklig allians". Det låter roligt, men jag är inte hundra på att man kan säga så...

- "...korvarna är gjorDA av..."

- "...bilden av den vänliga mannen med glasögon och fluga hann göra mig/gjorde mig lite orolig."

- "Det lät () ganska enkelt."

- "...utan också ()om man värmer deM i osaltat vatten."

- "...värma deM i spadet..."

- På denna fråga gav burken tyvärr ingen information. Skullw istället skriva "Någon information om det fanns inte på burken / Det stod ingenting om det på burken"

- "DAGENS TEST visade att senap passar bra, ketchup inte funkar och () remouladsåsen vill jag () varken berätta om eller tänka på längre."

- "...läser före vad de innehåller."

- "Korvgubben PÅ BURKEN som bär glasögon och fluga..."

- "slakteriförening()"

- "Han BLEV känd genom () så kallade 'pilsnerfilmer', () anspråkslösa svenska komedifilmer från 1930-talet. DärAV namnet Bullens pilsnerkorv."



Elsa är en lite bättre "rättare"... :p

2009-12-09 @ 21:47:59
Postat av: Anonym

Din ambitionsnivå är imponerande. Alternativt skrämmande! Bullens pilsnerkorv har JAG aldrig testat. Ha! Säg sanningen ostman - i själva verket har du aldrig ätit toblerone va?

2009-12-10 @ 21:54:00
Postat av: Elsa

Tack för en informativ artikel om Bullens pilsnerkorv. Funkar det verkligen inte med ketchup?



Tack S.



2009-12-12 @ 22:35:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0